Dostupni linkovi

Tači: Nismo u sukobu sa severom



Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da vlada na čijem je čelu nije u sukobu sa Srbima na severu i da je spreman da se sretne i da razgovara sa njima.

"Moje zalaganje je da svi uživaju podjednaka prava. Naglašavam da je Kosovo kuća svih onih koji žele u njoj da žive, svih Albanaca, Srba, Roma, i drugih građana", rekao je Tači u intervjuu agenciji Tanjug i naglasio da "Vlada Kosova nije u sukobu sa građanima na severu".

On je rekao da je upravo zbog toga spreman da se sretne sa njima.

Prema njegovom viđenju, "u poslednjih 12 godina tamo nije bilo reda i zakona, nije bilo demokratije-nije bilo slobodnih izbora. Ljudi su tamo bili taoci 200 do 300 pojedinaca koji su se obogatili krijumčarenjem i ilegalnom trgovinom, i sada je vreme da se te ilegalne strukture suoče sa pravdom".

On takođe smatra da barikade ne mogu da se povezuju sa građanima srpske nacionalnosti, već da one više predstavljaju "sredstvo pojedinica da se očuva status-kvo", zbog čega je, kako je kazao, veoma važno da se Beograd distancira od ilegalnih struktura.

"Ja neću ni pod kojim okolnostima dozvoliti da bilo ko ugrozi bezbednost i identitet Srba na severu. Sa druge strane, postojeća politička realnost treba da se razume i ispoštuje. Kosovo je suverena i međunarodno priznata država", naveo je Tači.

On je ponovio da od podele Kosova "nema ništa" i da će Srbi na severu živeti svoj život, po svom izboru, a "mi ćemo biti pored njih, njima u službi, kao i svima ostalim; siguran sam da im je to mnogo potrebnije, nego da nastave da budu politički manipulisani".
XS
SM
MD
LG