Dostupni linkovi

Propali razgovori bh. lidera u Italiji


Razgovori šestorice bh. lidera u luksuzu vile na italijanskom jezeru Como propali su, javila je televizija TV1 čija ekipa se nalazi u ovom italijanskom gradiću, prenosi sarajevo-x.com.

TV1 navodi i to da su Milorad Dodik i Dragan Čović tokom sastanka i razgovora o ustavnim promenama izneli najradikalnije stavove po pitanju statusa Republike Srpske i trećeg entiteta.

"Mislim da je veoma jasno danas rečeno da decentralizovano i snažno decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU i da Evropa neće nikada ništa nametati niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni.

Predsjednik SNSD-a ocenio je da bi, kada je reč o ustavu BiH, nekada u daljoj budućnosti u novi ustavni dokument eventualno trebalo ugraditi neki mehanizam za mirni razlaz, ustavno predviđen koji bi podrazumevao način na koji bi se mogla pokrenuti procedura izjašnjavanja ljudi, odnosno naroda o tome šta žele ili ne žele.

Predsednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da su se na kolokvijumu "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?", koji se održava u italijanskom gradu Kadenabija i u čijem radu učestvuju lideri političkih stranaka u BiH, pokazale sve razlike koje postoje između njih kada je reč o ustavnim promenama u BiH.

"Razgovarali smo o mogućim ustavnim promenama u procesu priključenja BiH EU i NATO. Pokazale su se sve razlike koje postoje između nas kada je reč o ustavnim promjenama, tako da su i stranci možda sada više svesni razlika koje između nas postoje, nego pre ovoga sastanka", rekao je Tihić za Srnu.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je Srni da se na skupu do sada nije čulo ništa novo.

"Ja ništa novo nisam čuo i ne mogu da kažem da preovladava optimizam. Naprotiv, bilo je teških reči i nisam siguran da će sastanak doneti bilo šta konstruktivno, osim ponavljanja već mnogo puta ponovljenih stavova", istakao je Bosić u telefonskoj izjavi Srni.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je Srni da nisu vođeni nikakvi formalni razgovori o formiranju Saveta ministara BiH.

"Izneseni su stavovi o uzrocima političke krize, razlozima zastoja u usvajanju evropskih zakona i predlozi deblokade ovih procesa i usvajanje reformi, uključujući i realizaciju odluke suda u Strazburu", rekao je Ljubić, dodavši da su se isti stavovi i ranije mogli čuti u javnosti.
XS
SM
MD
LG