Dostupni linkovi

Belgija: Postignut dogovor o smanjenju budžeta


Belgijske političke frakcije postigle su danas dogovor o smanjenju budžetskog deficita, što povećava šanse za formiranje vlade, 531 dan poslije parlamentarnih izbora.

Elio Di rupo, predsjednik Socijalističke stranke, iz farnakofonskog bloka, predvodio je pregovore šest političkih partija, koji su rezultovali dogovorom.

Kralj Albert Drugi zatražio je od Di Rupa da formira vladu, nakon što su tenzije u odnosima frankofonskog juga i holandskog sjevera zemlje dovele u pitanje opstanak države.

Kreditni rejting Belgije juče je umanjen za jedan stepen, na nivo AA, odlukom Agencije za kreditne rejtinge "Standard end Purs". Agencija smatra da će troškovi spasavanja banke "Deksija SA", odsustvo političkog konsenzusa i usporenje privrednog rasta otežati smanjenje nacionalnog duga Belgije, koji je peti najveći među zemljama evrozone.

"Tržišta su ih natjerala da se konačno probude. Dobro je da se to desilo, zato što niko drugi nije mogao da ih uvjeri da to urade. Izborno tijelo to nije moglo", izjavio je Karel Lano, izvršni zvaničnik Centra za evropske političke studije u Briselu.

On je ocijenio da je sada uklonjena "glavna prepreka za formiranje vlade", prenosi agencija Blumberg.
XS
SM
MD
LG