Dostupni linkovi

Brammertz: Srbija uspješno okončala saradnju sa Hagom


Srbija je, hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ispunila ključnu obavezu prema Haškom tribunalu i uspješno okončala saradnju s tim sudom u ovom važnom poglavlju, naveo je glavni haški tužilac Serge Brammertz u dosad najpozitivnijem izvještaju o saradnji Srbije s Tribunalom.

Brammertz je također u redovnom šestomjesečnom izvještaju proslijeđenom Vijeću sigurnosti UN-a, u koji je Tanjug imao uvid, odao priznanje srpskim vlastima na značajnom poslu i naglasio da je Srbija jasno dokazala da je posvećena saradnji s Tribunalom.

Podsjećajući da je Mladić uhapšen krajem maja, a Hadžić u julu, i da su obojica optuženika u kratkom roku izručena Haagu, Brammertz je istakao da ta hapšenja predstavljaju za tribunal i međunarodnu pravdu "prekretnicu za pamćenje".

"Srbija je ispunila ključnu obavezu i uspješno okončala važno poglavlje u saradnji s tribunalom", piše u dokumentu. "Sada kada više nije preostao nijedan haški bjegunac, saradnja Haškog tužilaštva i Srbije ušla je u novu fazu."

Brammertz je, međutim, napomenuo da je važno da Srbija ustanovi na koji je način Mladić tako dugo uspijevao da izbjegne hapšenje, kao i da preduzme sve kako bi osobe koje su pomagale u skrivanju bjegunaca bile izvedene pred lice pravde.

Glavni haški tužilac je primijetio da je, tokom posjete Beogradu u novembru, dobio od srpskih vlasti "veoma ograničene informacije" o tome i pozvao je ponovo Srbiju da pojača napore kako bi riješila to pitanje.
XS
SM
MD
LG