Dostupni linkovi

Zagreb: Pukanićeve ubice ostaju u pritvoru


Vanraspravno veće suda u Zagrebu odlučio je da u pritvoru ostanu Robert Matanić i Slobodan Đurović, prvostepeno osuđeni zbog ubistva novinara Ive Pukanića.

Sud je tako odbacio zahtev odbrane da oni budu pušteni na slobodu jer je navodno još 29. oktobra istekao maksimalan zakonski rok od tri godine koliko neko može biti u pritvoru.

Odbrana Slobodana Đurovića najavila je žalbu Vrhovnom sudu, prenose hrvatski mediji.

Za ubistvo novinara i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića 23. oktobra 2008. u centru Zagreba osuđeno je šest osoba koje su se žalile na presudu.

Tako je novembra 2010. godine Željko Milovanović osuđen na 40 godina zatvora, Robert Matanić na 33 godine, Bojan Gudurić na 30, Amir Mafalani i Luka Matanić na po 16, dok je Slobodan Đurović osuđen na 15 godina zatvora.

Robert Matanić je prema optužnici okupio zločinačku grupu, a pomagači su bili Luka Matanić i Amir Mafalani.

Željko Milovanović osuđen je u odsustvu kao neposredni izvršilac ubistva. Bojan Gudurić osuđen je jer je iz zasede trebalo da puca na Pukanića ako eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je zbog optužbi da je bio veza između ubica i Sretena Jocića kojem se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona evra.

U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

Predmet je u Vrhovnom sudu Hrvatske koji treba da odluči o žalbama na prvostepenu presudu.
XS
SM
MD
LG