Dostupni linkovi

Dan državnosti BiH samo u Federaciji


Prije 68 godina, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) donijeli su odluku o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.
Ovom odlukom BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Odluka je potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29. novembra iste godine.

Dan državnosti BiH bit će obilježen brojnim manifestacijama širom FBiH, polaganjem cvijeća na spomenike, mezarja i groblja, kao i svečanim akademijama.

Oni kojima je stalo do BiH, slobode, antifašizma, jednakosti i 25. novembra neće posustati u želji i namjeri da ova zemlja, imenom BiH, bude i ostane cjelovita, slobodna, antifašistička demokratska zemlja jednakih ljudi i naroda i to jednakih na cijeloj njenoj teritoriji, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na prijemu, kojeg su on i član Predsjedništva Bakir Izetbegović organizovali u Sarajevu povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Prijemu, kao ni prethodnih godina, nije prisustvovao srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Predstavnici međunarodne zajednice ne vide razlog zbog kojeg ovaj datum ne bi bio obilježavan u cijeloj BiH.

Kada je u pitanju OHR, on ima svoje Vijeće za implementaciju mira koje je, prije mog dolaska, odlučilo da ima tri dana praznika: 1. januar, 1. maj i 25. novembar. I vidite, tu su svi ambasadori PIC-a", izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG