Dostupni linkovi

Dodik kaže da su novi izbori u BIH nepotrebni


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je da su vanredni izbori u BiH apsolutno nepotrebni i nemogući, jer su predstavnici entiteta i konstitutivnih naroda izabrani, te da u tom pogledu treba realizovati ustavni princip njihovog zastupanja.

Dodik smatra da aktuelna situacija u BiH ne može da produkuje izbore i da je zahtjev za vanrednim izborima pokušaj uvođenja novog koncepta u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je složena zajednica federalno-konfederalnog karaktera u kojoj postoje predstavnici naroda i entiteta koji se nalaze u zajedničkim institucijama, a novi izbori bi, ukoliko se održe, stvorili isto.

"Vanredni izbori su apsolutno nepotebni i gotovo nemogući i oni se neće održati. Da nema predstavnika entiteta i naroda bilo bi logično da se održe, bar u onim dijelovima naroda i entiteta gdje njihovih predstavnika nema", rekao je Dodik.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nedavno je rekao da je ova partija spremna za raspisivanje vanrednih izbora ako ne bude formiran Savjet ministara BiH ili ako ova institucija nakon uspostavljanja ne bude davala rezultate.

BiH još nema Savjet ministara, iako su opšti izbori održani prije 13 meseci.
XS
SM
MD
LG