Dostupni linkovi

Na suđenju Sanderu svjedočio Mate Granić


Na današnjem ročištu na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanderu svjedočenje je nastavio ratni ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je prošli put kazao da je posao oko Hypo banke prepustio svom zamjeniku Ivi Sanaderu.

Granić se kako naovodi portal Index.hr, malo spetljao prilikom svjedočenja jer je tokom ispitivanja u Uskoku o nekim stvarima govorio drugačije, pa je danas ustvrdio kako je tačno ono što je sad rekao pred sudom.

Sanader i njegova obrana tvrde da Granić ne govori istinu.

Granić je rekao da mu je Hypo banka 1999. odobrila kredit od 300.000 maraka, uz kamatu od devet posto, na sedam godina. Kredit za gradnju kuće Granić je otplatio 2007. godine.

Kako je reako u dogovorima oko kredita pomogao mu je Sanader. "Pomogao mi je u strogo administrativnom dijelu. Ja sam dobio dokumente, samo sam ih potpisao, nisam niti išao u banku", kaže Granić. Dodaje da taj kredit nije bio strašno povoljan, ali njemu je u tom trenutku, kako kaže, bio potreban.

Granićevo ispitivanje je završeno.Iduće ročište u prvom procesu protiv Ive Sanadera , koji se tereti za ratno profiterstvo je zakazano za 8. decembar.
XS
SM
MD
LG