Dostupni linkovi

BIH:Potvrđena optužnica za zločin u Serdarima


Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mirsada Vatrača koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u selu Serdari kod Kotor Varoši 1992. godine.

U napadu je ubijeno 16 civila starosti između četiri i 60 godina, više lica je ranjeno, među njima i žena u poodmakloj trudnoći, a jedna žena prisilno je odvedena u zarobljeništvo gdje je protivzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

U optužnici se navodi da je u napadu učestovalo više od 20 pripadnika Teritorijalne odbrane Kotor Varoši, među kojima i optuženi Vatrač, a akcija je izvedena 17. septembra 1992. godine u jutarnjim satima kada se najveći broj civila nalazio na spavanju. Optuženi su znali da su u selu civili.

Optuženi Vatrač je, takođe, učestvovao i u paljenju više porodičnih kuća i privrednih objekata, saopšteno je iz Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je za isti ratni zločin početkom oktobra optužnicu protiv Fikreta Planinčića, zvanog Taci (51), Rasima Lišančića (66) i Seada Menzila (47) iz Kotor Varoši.
XS
SM
MD
LG