Dostupni linkovi

Bjeloruski aktivista za ljudska prava osuđen za utaju poreza


Sud u Bjelorusiji izrekao je danas kaznu od 4,5 godina zatvora aktivisti za zaštitu ljudskih prava Alesu Beljackom zbog utaje poreza, na kraju suđenja koje je EU osudila kao politički motivisano.

Beljacki (49) je šef organizacije "Vesna-96", koja se zalaže za prava velikog broja opozicionih aktivista koje krivično goni administracija predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Visoki zvaničnici EU uputili su poziv da Beljacki bude pušten, uz ocjenu da optužbe protiv njega predstavljaju "politički motivisan izgovor kako bi se onemogućio njegov važan rad na zaštiti žrtava represije".

"Sud smatra da nije moguće izreći blažu kaznu", rekao je sudija Sergej Bondarenko tokom izricanja presude, nakon čega su se u sudnici čuli povici "Sramota!".

Beljacki je uhapšen i optužen nakon što su susjedne Poljska u Litvanija pomogle bjeloruskim finansijskim institucijama dostavljanjem podataka o računima u bankama koji su otvoreni u njegovo ime.

Poljska se u avgustu javno izvinila zbog ovog poteza, a slučaj je doveo u nepriliku i vlasti Litvanije. Obje zemlje su članice EU.

"Vesna-96" tvrdi da novac koji je Beljacki držao u Poljskoj i Litvaniji pripada organizaciji i da je odvojen za plaćanje aktivnosti iz oblasti zaštite ljudskih prava, kao i za podršku političkim zatvorenicima i njihovim porodicama.
XS
SM
MD
LG