Dostupni linkovi

Beograd: Počela podjela Titove imovine


Ostavinska rasprava, u kojoj bi trebalo da bude podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, poslije više od dvije decenije pauze, ponovo je nastavljena.

Prvo ročište održano je krajem prošlog mjeseca pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a naredno je zakazano za 23. decembar, pišu današnje "Večernje novosti".

Zvanični nasljednici su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Joška, Zlatica, Svetlana i Edvard. Na ročištu su se pojavila djeca pokojnog Titovog sina Žarka - Josip - Joška i Zlatica (iz prvog braka) i Svetlana (iz trećeg braka), kao i pravni zastupnici Jovanke Broz. Na ročištu se nisu pojavili ni Jovanka, ni Titov drugi sin Miša, niti unuk Edvard (Žarkov sin iz drugog braka), koji žive u Zagrebu.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je, na Žarkov zahtjev, 14. decembra 1983. godine. Do dana današnjeg nasljednici su uspjeli da naplate samo autorska prava od maršalovih knjiga - svako je dobio ondašnjih 4.000 maraka.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine. Međutim, Jovanka od početka osporava to rješenje. Ustavni sud proglasio je 2000. godine Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini, koje su imovina Josipa Broza - neustavnim. Tada je otvoren novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsjednika.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, ali se vjeruje da će on, kao i kamen sa Mjeseca, poklon američkih astronauta, ostati u vlasništvu države.
XS
SM
MD
LG