Dostupni linkovi

Saleh pristao da preda vlast potpredsedniku


Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh pristao je u ponedeljak da potpiše sporazum koji podrazumeva da će on predati vlast svom zameniku i tako okončati krizu u kojoj se ta zemlja nalazi od januara, rekao je u ponedeljak za agenciju Frans pres šef Nacionalnog saveta revolucionarnih snaga, Muhamed Basandava.

"Pregovori koji su se vodili prethodna tri dana na inicijativu zalivskih zemalja doveli su do sporazuma, koji će biti potpisan sutra", rekao je Basandava.

Plan šest zemalja Zalivskog saveta za saradnju poziva Saleha da preda vlast svom zameniku Abdrabuhu Mansuru Hadiju i tako okonča 33-godišnju vladavinu u zamenu da ne bude sudski gonjen.

Saleh je do sada odbijao da potpiše taj sporazum, uprkos činjenici da je u nasilju u njegovoj zemlji ubijeno stotine ljudi, a hiljade je bilo ranjeno otkada je u januaru počeo ustanak protiv njegovog režima.

Basandava je odbio da kaže više detalja o pregovorima u kojima je, kako je naveo, Saleh najzad pristao na plan koji je prvobitno predložen još u aprilu.

Saleh, koji je na vlasti od 1978, do sada je više puta izvrdao napore zalivskih zemalja i UN i odbijao da potpiše sporazum.
XS
SM
MD
LG