Dostupni linkovi

Godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu


Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruženja Žene u crnom i Art klinika okupilo se sinoć u centru Beograda kako bi obilježilo 20. godišnjicu pada Vukovara i zatražilo od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.

Od srbijanskih državnih institucija traže da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Takođe se traži da se uvaži zahtjev "Žena u crnom" i "Art klinike", koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruženja civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima.

Udruženja traže i da budu preispitani stavovi o ratovima devedesetih godina i odgovornosti Srbije, jer, navode, istina o tim događajima mora postati dio službenog obrazovnog sistema.
XS
SM
MD
LG