Dostupni linkovi

Azijske berze i dalje pod pritiskom zbog straha od Italije


Strahovanja da Italija neće biti u stanju da plaća velike dužničke obaveze s obzirom na slabost njene ekonomije izazvala su jutros pad cijena dionica na azijskim berzama, a pod pritiskom je i kurs eura.

Na Tokijskoj berzi indeks jutros je oslabio 0,7 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i jedan odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.30 sati na gubitku 0,5 odsto.

Jučerašnji skok kamata na italijanske državne obveznice na rekordan nivo izazvao je strahovanja da će povećani troškovi finansiranja naštetiti naporima te zemlje da provede oštre mjere štednje i smanji golemi dug od oko 2.000 milijardi eura.

Zbog strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, na valutnim tržištima euro je pod pritiskom. Nakon jučerašnje razočaravajuće aukcije italijanskih obveznica, kurs je potonuo s više od 1,37 na samo 1,3590 dolara. Oko tog nivoa kreće se i jutros.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura potonuo je s jučerašnjih 106,10 na 104,75 jena.

Nakon podataka o slabljenju industrije u eurozoni, ulagači se plaše pada potražnje za sirovinama, pa je juče cijena nafte na berzi u Njujorku potonula za 85 centi, na 98,20 dolara po barelu, a oko tog nivoa se kreće i jutros.
XS
SM
MD
LG