Dostupni linkovi

Koha Ditore: Beograd i Priština postigli dogovor o sjevernom Kosovu


Beograd i Priština postigli su dogovor o zajedničkom upravljanju carinskim prijelazima na sjeveru Kosova, javlja prištinski dnevnik Koha Ditore.

Kosovska vlada, piše taj list u subotu, prihvatila je kompromisni prijedlog EU-a da granične prijelaze na sjeveru Kosova zajednički nadgledaju policajci i carnici Kosova, Srbije i Eulexa.

List piše da je evropski posrednik u razgovorima Beograda i Prištine Robert Cooper u petak u tajnosti boravio u Prištini i sastao se sa voditeljicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri. "Prijedlog je prihvaćen kao rezultat paralelnog procesa dijaloga", piše Koha Ditore, pozivajući se na međunarodne zvaničnike .

"Dogovoreno je zajedničko upravljanje granicom", dodaje se.

Tahiri i čelnik beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović trebaju se uskoro ponovo sastati u Bruxellesu. Mediji u Prištini navode da je Stefanović prošli mjesec zatražio da se prijedlog o integrisanom upravljanju graničnim prijelazima primjenjuje samo na spornim prijelazima Jarinju i Brnjaku, ali je Cooper proširio plan na svih šest prelaza između Kosova i Srbije.

Beograd je ovim dogovorom uspio u želji da granični prijelazi postanu dio dijaloga Beograda i Prištine, čemu se kosovska vlada prije protivila. S druge strane, kosovski Srbi prije nekoliko dana iskazali su žestoko protivljenje prijedlogu da na graničnim prijelazima budu kosovski carinici i policajci.
XS
SM
MD
LG