Dostupni linkovi

CDU želi da omogući izlazak ali i izbacivanje iz evrozone



Nemačka vladajuća stranka, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel želi da se ugovor Evropske unije (EU) promeni tako da bude moguće ne samo da članice evrozone mogu dobrovoljno da je napuste, već da mogu iz nje da budu i izbačene.

Na kongresu CDU-a koji počinje u nedelju uveče trebalo bi da bude
usvojena deklaracija čiji jedan deo sadrži i ovakav zahtev.

"Ukoliko jedna država članica monetarne unije dugoročno ne želi ili nije u stanju da se pridržava pravila vezanih za zajedničku valutu, mora da se omogući da ona napusti evro zonu, a da pri tome ostane u EU. Ona će imati isti status kao i druge članice koje nemaju evro", navodi se u delu deklaracije na ovu temu.

Za sada Ugovor EU uopšte ne predviđa mogućnost da neka od članica napusti evrozonu.

Prošle sedmice je i sama Angela Merkel, posle novog zaoštravanja dužničke krize u Grčkoj, pomenula mogućnost napuštanja evrozone.

"Ako Grčka kaže da ne želi da ostane u evrozoni, mi ćemo to prihvatiti", rekla je nemačka kancelarka tokom samita G-20 u Kanu.

"Time je u dužničkoj krizi EU očito razbijen poslednji tabu i izgovoreno ono što do sada nije smelo da se izgovori - da zemlja članica može da napusti evrozonu ili da iz nje bude izbačena", ocenio je posle ove izjave švajcarsi dnevnik "Noje cirher cajtung" (Neue Zuerćer Zeitung).
XS
SM
MD
LG