Dostupni linkovi

Jelačić: Mladić se još oporavlja od upale pluća



Optuženi Ratko Mladić koji juče zbog bolesti nije došao u sudnicu Tribunala u Hagu, još se oporavlja od upale pluća, saopštila je predstavnica suda Nerma
Jelačić.

Podsećajući na "izveštaje da je Mladić bio u bolnici radi lečenja od upale pluća" početkom oktobra, Jelačić je u pisanoj izjavi naznačila da se "on od tada vratio u pritvor" i da njegovo stanje "napreduje, ali da se (Mladić) još oporavlja".

Mladić "dobija terapiju za različite bolesti, od kojih su mnoge od pre njegovog prebacivanja u Tribuna", precizirala je predstavnica suda.

Jelačić je izjavila da se Mladić juče "odrekao prava da prisustvuje raspravi, zato što se nije osećao dovoljno dobro".

Pregled koji su potom obavili lekari u pritvoru potvrdio je da je optuženi "zaista" suviše bolestan za prisustvo u sudnici.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) nagovestio je, tokom jučerašnje statusne konferencije, da će veće zatražiti da podrobnim specijalističkim pregledom bude u potpunosti utvrđeno Mladićevo zdravstveno stanje.

Iduće nedelje, Mladića bi, na njegov zahtev, trebalo da pregleda i ekipa specijalista iz Srbije.

Jelačićeva je ponovila da Mladić, kao i svi drugi pritvorenici, ima najbolju raspoloživu medicinsku negu u Holandiji.

Mladić, optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, po nezvaničnim informacijama, pre nego što je uhapšen krajem maja, doživeo je bar dva moždana udara, od kojih je jedan, kako je nedavno sugerisao glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), bio "relativno kratko" pre hapšenja.
XS
SM
MD
LG