Dostupni linkovi

Bilt: Uklanjanje barikada nije povezano sa kandidaturom


Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je u sredu uveče da uklanjanje barikada na severu Kosova nije direktno povezano sa davanjem Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali da jeste rešenje pitanja kontrole granica.

Bilt, koji boravi u Beogradu, rekao je u intervjuu televiziji B92 da mu nisu poznati navodi da Nemačka insistira na uklanjanju barikada do 9. decembra, kada bi Savet ministara EU trebalo da odlučuje o kandidaturi Srbije.

"To morate da pitate Nemce", rekao je Bilt.

Srbija je ispunila sve uslove definisane sporazumom iz Kopenhagena, rekao je Bilt i istakao da se od Vlade Srbije očekuje dalji napredak u dijalogu sa Prištinom. Bilt, ipak, nije mogao da odgovori na pitanje da li će Srbija dobiti status kandidata za EU. Švedski ministar je rekao da zabrinjava činjenica da u nekim zemljama EU slabi uverenje da je proširenje Evropske unije na zemlje Balkana neophodno.

"Ja sam malo zabrinut da postoji promena raspoloženja ne samo u pogledu Srbije nego u pogledu proširenja Evropske unije", rekao je on i ukazao da se Evropska unija suočava sa ekonomskim i finansijskim problemima.

Bilt je odbacio mogućnost podele Kosova i promena granica na Balkanu, iako ne dovodi u pitanje pravo Srbije da očuva veze sa Srbima na severu kada je u pitanju "zdravstvo i obrazovanje".

"Granice se neće menjati", rekao je Bilt i istakao da to ne važi samo za Balkan nego za čitavu Evropu.
XS
SM
MD
LG