Dostupni linkovi

Bramerc završio posetu SrbijiGlavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc je danas završio dvodnevnu posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Haški tužilac tokom posete nije davao izjave u javnosti.

Nakon današnjeg sastanka sa Bramercom, Tadić je novinarima na otvaranju Sajma lokalne samouprave rekao da nema novih uslova za nastavak evropske integracije Srbije, ali da je zbog nje same potrebno otkriti ko je pomagao skrivanje haških optuženika.

On je ukazao da je veoma važno otkriti mrežu bezbednosne i eventualne političke podrške za skrivanje nekadašnjih haških optuženika i da je to važno i zbog bezbednosnog sistema države, i zbog poštovanja vladavine prava.

Tadić je kazao da je sa Bramercom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da mu je preneo da ima utisak da sve zemlje regiona nisu sa istim motivom sarađivale sa Haškim tribunalom.

Predsednik Srbije je ocenio da su neke države regiona sa Tribunalom sarađivale zato što im je to bila obaveza, dok je Srbija svoje obaveze ispunila zbog toga što poštuje vladavinu prava, i jer je to njeno vrednosno opredeljenje.

Bramerc će sredinom novembra uputiti Savetu bezbednosti UN izveštaj i predstaviti ga u Njujorku početkom decembra.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG