Dostupni linkovi

Usporeni pregovori o prijemu Srbije u STO



Proces pridruživanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) je "blago usporen" jer Panama i Dominikanska Republika traže bilateralne pregovore, kazala je danas pomoćnica ministra ekonomije Srbije Bojana Todorović.

Ona je na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji o zaštiti prava intelektualne svojine rekla da očekuje da se pregovori sa tim zemljama završe za nekoliko meseci pošto je, usled malog obima trgovinske razmene sn njima, ostao manji broj spornih pitanja.

U procesu pridruživanja Srbije STO, kako je istakla Todorović, još nisu završeni pregovori sa Ukrajinom, SAD i Brazilom.

Prema njenim rečima, sporna pitanja u pregovorima sa Ukrajinom mogla bi da budu rešena sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini, a pregovori sa SAD i Brazilom, koji se vode o manjem broju poljoprivrednih proizvoda, da se završe u regularnom roku.

Kako je istakla, do decembra će Srbija ispuniti sve uslovi iz Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) što je uslov za prijem u STO.

"Preostalo je usvojanje izmena Zakona o autorskim pravima i zakon o patentima, koji su već u skupštinskoj proceduri", rekla je Todorović.

Predstavnici Vlade Srbije ranije su najavljvali da će proces pregovoranja o prijemu u STO biti završen početkom 2012.godine.
XS
SM
MD
LG