Dostupni linkovi

Peking traži od Teherana fleksibilnost i iskrenostKina je danas zatražila od Irana da pokaže "fleksibilnost i iskrenost" u vezi sa svojim nuklearnim programom, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lei.

On je ponovio zvanični stav Kine da problem iranskog nuklearnog programa treba rešavati na odgovarajuci način, dijalogom i saradnjom.

Portparol kineskog ministarstva Hong Lei rekao je da je njegova zemlja odlučno protiv bilo kakve upotrebe sile protiv Irana kako bi se sprečio da stvori atomsko oružje.

Hong je, međutim, ukazao da je bi Iran "takođe trebalo da pokaže fleksibilnost i iskrenost".

No, on nije rekao da li će Peking podržati strože sankcije protiv Irana ili neke druge mere, ali je izjavio da je Kina čvrsto protiv korišćenja sile u međunarodnim odnosima.

Kina je najveći spoljnotrgovinski partner Irana, ali je podržala uvođenje sankcija kao sredstvo da se Iran ubedi da prekine sa programom obogaćivanja uranijuma i da započne pregovore o svom nuklearnom programu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u dokumentu je predstavila do detalja nove dokaze o tome da je Islamska Republika u prošlosti pokušala da razvije nuklerano naoružanje.
XS
SM
MD
LG