Dostupni linkovi

Rekordno poskupljenje italijanskih zajmova



Kamate na italijanske obveznice skočile su danas iznad praga od sedam odsto posle kojeg su druge članice evrozone bile primorane da traže pomoch iz inostranstva.

Prinos na 10-godišnje italijanske državne obveznice u porastu je od ponedeljka, kada su dostigle najviši nivo od uvođenja evra 1999. godine.

Troškovi zaduživanja Italije nastavili su da rastu naredna dva dana i kamata na obveznice danas iznosi 7,4 odsto.

Nepovoljan razvoj prati kulminaciju političke krize, ali na stabilizaciju prinosa obveznica, nije uticala jučerašnja najava premijera Silvija Berluskonija da che podneti ostavku čim parlament odobri neophodne ekonomske reforme.

Rast kamata na obveznice che verovatno povechati bojazan da che se Italija, trecha po veličini privreda u evrozoni, suočiti s istim pritiskom kao Grčka, Irska i Portugal kada su kamate na obveznice tih zemalja bile iznad 7 odsto.

Na tržištima, međutim, postoji strah da je italijanski dug od 1.900 milijardi evra isuviše velik da bi dužnička kriza mogla biti prevaziđena uz pomochi drugih članica evrozone.

S vechim kamatama na obveznice, Italiji che biti još teže da novim pozajmicama otplachuje stare dugove.

Na rekordne kamate na obveznice i tržište je negativno reagovalo pa je indeks milanske berze pao za 4,3 odsto, dok je vrednost akcija Berluskonijeve kompanije Mediaset pala za 9,8 odsto.
XS
SM
MD
LG