Dostupni linkovi

Odbor Vijeća sigurnosti bez dogovora o zahtjevu Palestinaca


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije uspjelo da se dogovori o zahtjevu Palestine za ulazak u UN, navodi se u nacrtu izvještaja koji je u utorak izradio Odbor za prijem.

"Zaključivši 110. sjednicu Odbora za prijem novih članica, predsjednik je izjavio da odbor nije u stanju izdati jednoglasnu preporuku Vijeća sigurnosti" koja se odnosi na prijem Palestine, navodi se u tekstu, prenosi AFP.

Na sjednici Odbora za prijem novih članica, organa Vijeća sigurnosti, "izražena su oprečna mišljenja", navodi se u nacrtu izvještaja čija će konačna verzija biti prezentirana u petak na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj kandidaturi Palestine.

U nacrtu se ne precizira koje su zemlje podržale palestinsku kandidaturu ni koje su bile protiv nje.

Postoji rizik da Palestinci ne dobiju devet od 15 glasova neophodnih da Vijeće sigurnosti može formulirati pozitivnu preporuku, izjavili su zapadni diplomati.

Palestinska saga u UN-u je počela 23. septembra, kada je zahtjev za kandidaturu predao palestinski predsjednik Mahmud Abas. Izrael mu se žestoko usprotivio, kao i SAD, ocijenivši da najprije treba obnoviti direktne pregovore između Izraela i Palestinaca.
XS
SM
MD
LG