Dostupni linkovi

U toku pregovori o vladi nacionalnog jedinstva u Grčkoj


Pregovori o vladi nacionalnog jedinstva su u toku i do kraja dana bi trebalo da bude postignut dogovor, a možda čak i saopšteno ime novog premijera.

Kako je rekao portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos predsednik Grčke Karolos Papuljas, koji je pozvao sve političke aktere u zemlji na saradnju, sastao se danas s liderom glavne opozicione partije Nove demokratije Antonisom Samarasom, posle jučerašnjeg susreta s premijerom Jorgosom Papandreuom.

Tema razgovora vodećih grčkih političara jeste predlog o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, s tim što Papandreu smatra da takva vlada treba da traje bar nekoliko meseci, kako bi uverila strane kreditore u stabilnost zemlje, dok Samaras traži da bude "kratkog veka" i da za nekoliko nedelja budu sazvani prevremeni izbori.

Mosijalos je, najavljujući skori dogovor, kazao da ime budućeg premijera treba da bude saopšteno najdalje do sutra, prenela je grčka agencija ANA.

Prema njegovim rečima, sadašnji predsednik vlade Jorgos Papandreu podneće ostavku pošto bude postignut konačni sporazum.

Mosijalos je dodao da je nužno da u vladi nacionalnog jedinstva učestvuju obe velike stranke - vladajući PASOK i opoziciona Nova demokratija, dok je isključio mogućnost učešća manjih partija. On je objasnio da će takva vlada biti "kratkog veka" i da će biti sačinjena od političara i tehnokrata, kao i da će sve procedure biti finalizovane tokom naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG