Dostupni linkovi

Hiljade nacionalista na ulicama Moskve


Hiljade ruskih nacionalista izašlo je danas na ulice Moskve povodom nacionalnog praznika, uzvikujući slogane protiv imigranata i vlasti.

Jedan od organizatora Aleksej Navalni rekao je da ovaj marš prilika da se razmotre problemi koji zaista postoje u društvu, ali koji su tabu tema i o kojima se nikad ne raspravlja ni u parlamentu, ni na televiziji, niti bilo gdje drugo.

"Mi imamo velike probleme sa ilegalnom imigracijom i sa Kavkazom. Činjenica da se vlasti protvaraju da ti problemi ne postoje dovode nas u situaciju da o tome razgovaramo samo na ulicama", rekao je Navalni.

Rusija danas obilježava državni praznik - Dan narodnog jedinstva, kao sjećanje na događaje 1612. kada su snage narodne odbrane iz Moskve istjerale poljske zavojevače, iako ga većina Rusa još uvijek povezuje sa praznikom koji se obilježavao 7. novembra, koji je sad ukinut, u čast godišnjice komunističke revolucije 1917. godine. Dan narodnog jedinstva sve više koriste nacionalističke grupe da izraze svoje stavove.

Oni postaju sve glasniji u izražavanju protivljenja politici vlade u subvencioniranju regiona u kojima žive manjine i puštanjem velikog broja radnika imigranata iz bivših dijelova SSSR-a.
XS
SM
MD
LG