Dostupni linkovi

Vlada FBiH i Šel potpisali Memorandum o razumevanju



Vlada Federacije BiH (FBiH) potpisala je danas u Sarajevu Memorandum o razumevanju sa holandskom naftnom kompanijom Šel eksplorejšen (Shell Exploration).

Federalni premijer Nermin Nikšić je rekao novinarima da se potpisanim memorandumom "osiguravaju pretpostavke za vrlo moguću eksploataciju nafte i plina u FBiH".

Nikšić je dodao da se, u slučaju pozitivnih nalaza, prve istraživačke bušotine u FBiH mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Obaveze Vlade FBiH koje proističu iz Memoranduma su da se Šelu omoguhi uvid u podatke kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i preduzeće Energoinvest, a na osnovu kojih će Šel uraditi digitalizovani geološki i geofizički prikaz tih podataka.

Rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u BiH ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i gasa u BiH, rekao je Nikšić.

Šel se obavezao da će, angažovanjem svetskih stručnjaka i najmodernijih tehnologija, osigurati precizan uvid u stanje rezervi gasa, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području Federacije BiH.
XS
SM
MD
LG