Dostupni linkovi

Slučaj Hypo: Sanader odbacio krivicu na početku suđenja


Ivo Sanader u sudnici 3.studenog 2011
Ivo Sanader u sudnici 3.studenog 2011
Nije glavni pregovarač sa Hypom bio Sanader, nego njegov tadašnji šef Mate Granić – glavna je poruka obrane u četvrtak, na početku suđenja Ivi Sanaderu za korupciju i ratno profiterstvo, zbog navodnog uzimanja provizije za kredit austrijske Hypo banke Hrvatskoj. Sanader je kazao kako se ne osjeća krivim.

Predstavljajući optužnicu, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Tamara Laptoš najavila je kako će u postupku dokazati da je Sanader, koristeći svoj službeni položaj zamjenika ministra vanjskih poslova i činjenicu da zbog rata Hrvatska nije drugdje mogla dobiti kredite, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, zatražio i dobio isplatu provizije u visini od 5 posto kredita, dakle 7 milijuna tadašnjih austrijskih šilinga – u protuvrijednosti oko pola milijuna sadašnjih eura.

Tamara Laptoš u sudnici 3. studenog 2011.
Tamara Laptoš u sudnici 3. studenog 2011.
“Ukazala bih na iskaz svjedoka Franza Simona Hasslingera koji je u svom iskazu naveo da je na Nadzornom odboru Hypo banke Wolfgang Kuterer izvijestio da optuženi Ivo Sanader traži proviziju od 8 posto, a što je Nadzornom odboru bilo previsoko, pa je Kuterer od Nadzornog odbora dobio nalog da izdogovara niži postotak provizije, što je i učinjeno”, kazala je zamjenica državnog odvjetnika.

Jedan od troje Sanaderovih odvjetnika, Čedo Prodanović, najavio je kako će – nasuprot tvrdnjama iz optužnice - dokazati da nije Sanader bio glavni pregovarač s Hypo bankom, nego njegov tadašnji šef, ministar vanjskih poslova Mate Granić - od dogovora sa predsjednikom Tuđmanom o potrebi takvog kredita do činjenice da je upravo on potpisao taj kredit.

“Mi isto tako kanimo dokazati da je upravo gospodin Granić i inače bio osoba od povjerenja Hypo banke i tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka koji je i inicirao same razgovore o dodjeli kredita Republici Hrvatskoj, a te je tijesne veze Granić naknadno i proširio i nastavio obavljajući kasnije uvrlo unosne konzultantske poslove za Hypo banku”, ustvrdio je Prodanović.

Austrija i Granić nisu važni

Prodanović je ukazao na jednu nelogičnost – po tvrdnjama optužbe, zbog ratnog stanja nijedna banka ne želi dati kredit Hrvatskoj, odnosno nije uspostavljeno bankarsko tržište, i u toj situaciji Sanader od njih uzima proviziju.

“I sada – u takvoj situaciji se nalazi Hypo banka koja daje povoljan kredit Republici Hrvatskoj uz navodno posredovanje gospodina Sanadera, i za to ona daje proviziju! Naravno, postavlja se logično pitanje – zbog čega bi banka koja nema nikakvog protukandidata, u situaciji u kojoj Hrvatska vapi za kreditima, davala proviziju da uđe na bankarsko tržište koje ne postoji, koje nije uspostavljeno?!?”, kazao je Sanaderov odvjetnik.

U desetminutnom istupu optuženi Ivo Sanader uz dosta patetike još je jednom odbacio optužnicu, pogotovo dio gdje ga se tereti da je Hypo banci obećao povlašteni položaj u Hrvatskoj.

“Zamjenik ministra vanjskih poslova u hrvatskom sustavu devedesetih godina, pa ni danas, nema nikakvih mogućnosti bilo kome obećati povlašteni položaj jer on nije ni predsjednik Vlade, ni potpredsjednik Vlade, ni ministar financija, ni guverner Hrvatske narodne banke. Prema tome, ovo je jedna konstrukcija koja se – ne samo u ovom slučaju nego i u drugima – pokušava meni prišiti nakon dva desetljeća služenja Hrvatskoj na koje sam ponosan”, ustvrdio je optuženi.

On je podsjetio i da je posebna istraga o poslovanju Hypo banke vođena u Austriji i da tamo nije nađena niti jedna okolnost koja bi ga inkriminirala, a da su u austrijskoj istrazi korišteni isti materijali kao u ovoj hrvatskoj, gdje ga se tereti za uzimanje provizije i ratno profiterstvo.

Ivo Sanader u sudnici 3. studenog 2011.
Ivo Sanader u sudnici 3. studenog 2011.
“U ovoj priči nisu važni ni Austrija, ni Granić”, kaže komentirajući za naš radio prvi dan suđenja Sanaderu profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i doajen borbe protiv korupcije u Hrvatskoj Josip Kregar.

“Sanader se neće izvući tako da optužuje Matu Granića, jer to može samo značiti da će se istraga proširiti i na ulogu Mate Granića. Ono na čemu se istraga utemeljila je postojanje dokaza da je Ivo Sanader, obnašajući dužnosničku funkciju, primio proviziju, novac za sklapanje tog posla – i točka! Pitanje – a što je Hypo banka pri tome mislila, je li htjela ovo ili ono – sasvim je sporedno. To nisu pravno relevantne stvari. Koju štetu je pretrpila austrijska, a koju hrvatska država – nije relevantno! To je pravno irelevantna stvar, a ono što je jedino važno jest – je li taj novac s tom namjenom isplaćen?”, zaključuje Kregar.

Za petak su najavljeni i prvi svjedoci.
XS
SM
MD
LG