Dostupni linkovi

Istanbul:Trinaest zemalja dogovorilo pomoć za Avganistan


Trinaest zemalja odlučilo je danas na međunarodnoj konferenciji o Avganistanu u Istanbulu da se udruže i pomognu zemlji razorenoj ratom.

"Danas objavljujemo nastanak Istanbulskog procesa, koji uključuje paket mjera povjerenja za saradnju u raznim oblastima", rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim avganistanskim kolegom Zalmaijem Rasulom.

Trinaest zemalja pomagaće Avganistanu u raznim domenima, uključujući bezbjednost, obnovu, zdravstvo ili borbu protiv terorizma, ekstremizma i trafikinga "dok se ne obezbijede mir i bezbjednost", rekao je Davutoglu.

Tih 13 zemalja su: Kina, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgizija, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, TAdžikistan, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan, navodi se u finalnoj deklaraciji koja je usvojena na konferenciji u Istanbulu.

Trinaest drugih zemalja, među kojima su SAD, Francuska i Njemačka kao
i nekoliko međunarodnih institucija i organizacija kao što su Ujedinjene nacije, NATO i Evropska unija navode da podržavaju ovu inicijativu pokrenutu u Istanbulu, piše u finalnom dokumentu.
XS
SM
MD
LG