Dostupni linkovi

Pariz:Bomba na satirični list


Nepoznati počinioci "molotovljevim koktelom" uništili redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" u Parizu, zbog izdanja posvećenog "arapskom proljeću".

U požaru koji je izbio oko jedan sat poslije ponoći nije bilo povrijeđenih, saopštila je policija.

Naime, u specijalnom izdanju satiričnog lista od ponedeljka prorok Muhamed je imenovan za izvršnog urednika, a na naslovnoj strani je objavljena njegova karikatura na kojoj on govori: "Stotinu udaraca bičem ako ne umreš od smijeha".

U ovom izdanju ima još niz karikatura Muhameda iako islam striktno zabranjuje svaku vrstu skrnavljenja imena proroka Muhameda.Urednici lista kazali su AFP-u da su samo radili svoj posao i odbacili optužbe da su htjeli nekoga da provociraju, objašnjavajući da je specijalno izdanje posvećeno pobjedi islamističke stranke Enahda na izborima u Tunisu i naznakama da bi šerijatski zakon mogao postati osnova novog libijskog ustava.

Redakcija lista je još rekla da su preko društvenih mreža Twitter i Facebook posljednjih dana primili prijeteća i uvrjedljiva pisma.Inače, ovaj list je primio prijetnje i 2006. godine kada su u njemu objavljene karikature proroka Muhameda.
XS
SM
MD
LG