Dostupni linkovi

BiH: Bramerc se raspitivao o sudbini ustupljenih predmeta


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem interesovao se za sudbinu predmeta ustupljenih pravosuđu BiH i najavio podnošenje svog redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN polovinom novembra.

Na sastanku je razgovarano o saradnji haškog Tužilaštva i BiH, zatim o primjeni Strategije o procesuiranju ratnih zločina, kao i o napretku u krivičnom gonjenju za ratne zločine u BiH.

"Komšić je saradnju s Tribunalom ocijenio veoma dobrom i izrazio uvjerenje da će se tako nastaviti i ubuduće. Prilikom implementacije Strategije o procesuiranju ratnih zločina vidi se da je ona više politički nego pravni akt, čime se želi postići lažna korektnost u procesuiranju zločina", navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se ističe da se Izetbegović interesovao za mogućnosti napretka u procesu suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, o "mogućnosti žalbe na presudu u dijelu efektivne kontrole, kao i o sudbini uništenih dokaza za Srebrenicu". Izetbegović je pohvalio učešće mladih pravnika u Tribunalu i podržao nastavak i proširenje takvog projekta.

Bramercova posjeta je u funkciji priprema za naredni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, koji će biti podnesen polovinom novembra 2011. godine.
XS
SM
MD
LG