Dostupni linkovi

Crna Gora:Dužnička kriza može uticati na proširenje


Dužnička kriza u eurozoni može uticati na dinamiku procesa proširenja, što potvrđuje dosadašnje iskustvo kada je riječ o prioritetima EU, izjavila je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Slavica Milačić.

Milačićeva je dodala da je Crna Gora na putu integracija u EU imala iskustva kraćeg odlaganja, što je zanemarljivo.

"Bilo bi neozbiljno odbaciti mogućnost da će uticaj dužničke krize usporiti proces proširenja. Nadam se da će se, u skladu sa dosadašnjim iskustvom, vrednovati konkretni učinci sa sve strožim zahtjevima koje kandidat mora ispuniti za pristupanje EU", dodala je Milačićeva.

Na jučerašnjem premijerskom satu posebnu pažnju privukla je izjava premijera Igora Lukšića da je moguće da zbog krize u Evropskoj Uniji u decembru Crna Gora ne dobije datum pregovora.

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa jugoistočnom Evropom Jelko Kacin saglasan je sa predsjednikom Vlade i objašnjava da je trenutno u žiži - kriza eura, pa je pitanje proširenja EU - u drugom planu.

"Kao što znate EU se bavi u ovom momentu kompletnošću krize eura i dokapitalizacijom evropskih banaka, tako da pitanje proširenja u ovom momentu nije u žiži Evropske unije", reako je Kacin za podgorički radio Antena M.
XS
SM
MD
LG