Dostupni linkovi

Beograd: Nastavlja se blokada dva fakulteta


Blokada Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu nastavlja se i danas, nakon sinoćnjih incidenata situacija je jutros mirna, a studenti oba fakulteta najavljuju mogućnost da se zatraži ostavka rektora.

U zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu sinoć je ubačena baklja, ali nema povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića koju su očevici opisali kao "skinhedse", pokušala je da uđe i u Filološki fakultet.

Predstavnici studenata rekli su jutros agenciji Beta da se blokada fakulteta nastavlja do daljeg, "bez obzira na sve pokušaje da se ona prekine".

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je ranije da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu.

Nastava na Filološkom fakultetu blokirana je od ponedjeljka, a na Filozofskom fakultetu od četvrtka.

Studenti, koji blokiraju nastavu na ova dva fakulteta, zahtijevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova. Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.
XS
SM
MD
LG