Dostupni linkovi

Gadafijevo tijelo izloženo u hladnjači u Misrati


,Dok nove libijske vlasti raspravljaju o tome šta će učiniti sa posmrtnim ostacima bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija, njegovo tijelo je izloženo u jednoj hladnjači u Misrati.

Prema pisanju zapadnih medija već do sada je hiljade Libijaca posjetilo mjesto gdje leži Gadafijevo tijelo kako bi se fotografisali s njim i uvjerili da je bivši vođa zaista mrtav.

Međutim, idalje se postavlja pitanje kako je Gadafi zaista umro. Prema službenoj verziji libijske prelazne vlade Gadafi je poginuo u razmjeni vatre između njegovig snaga i pobunjenika. Prema tim navodima pogođen je u glavu i prsa, ali se videosnimci koji su obišli svijet ne podudaraju s tim izvještajem.

U prilog tome da ovakva izjava nije istinita ide i svjedočenje jednog od libijski zvaničnika koji kaže da je Gadafi uhvaćen živ nakon ranjavanja, što se vidi i na videosnimcima.

Gadafijevo tijelo je pregledao i doktor koji je rekao da je bivši libijski vođa umro usljed rane koja mu je nanesena u predjelu trbuha, dok onaj koji mu je prošao kroz glavu nije zadao smrtonosni udarac.

Agencija AP piše kako su novi vladari Libije neorganizovani, a građani podijeljeni i ogorčeni. Nacionalno prelazno vijeće je saopštilo da će proglasiti oslobođenje zemlje u subotu. Nakon toga će se izabrati nova prelazna vlada u roku od mjesec, a izbori će se organizovati za osam mjeseci.
XS
SM
MD
LG