Dostupni linkovi

Katedrala Sv. Pavla u Londonu zatvorena zbog demonstranata


Katedrala Svetog Pavla u Londonu zatvorena je za posjetioce, prvi put od Drugog svjetskog rata, zbog demonstranta koji već šest dana borave oko nje u okviru protesta zbog finansijske nejednakosti, rekli su danas zvaničnici crkve.

Starješina katedrale Svetog Pavla Grem Nols rekao je da su vrata crkve za vjernike i turiste zatvorena poslije popodnevne službe iz zdravstvenih i bezbjednosnih razloga i da je ta odluka donesena "teška srca".

On je tražio od demonstranata, kojih prema organizatorima ima oko 500, da odu pošto su poručili šta su htjeli.

"Tražim od demonstranata da uvide s kolikim problemom nas suočavaju i tražim od njih da napuste okolinu zgrade kako bi katedrala mogla da se otvori što prije", rekao je Nols.

Za sada nije određen datum kada će ponovo biti otvorena ta čuvena katedrala u kojoj su održane brojne kraljevske ceremonije, između ostalih vjenčanje princa Čarlsa i princeze Dajane 1981. godine.

Demonstranti, koji su podigli oko 100 šatora oko crkve, došli su u prošlu subotu u okviru protesta organizovanih širom svijeta kao podrška njujorškom "Okupirajmo Volstrit". Oni su došli kod katedrale pošto im policija nije dozvolila da uđu na londonsku berzu.
XS
SM
MD
LG