Dostupni linkovi

NATO snage počele uklanjati srpske barikade na Kosovu


NATO mirovne snage u četvrtak su počele akciju uklanjanja barikada koje su postavili Srbi uz granični prelaz Brnjak između Kosova i Srbije.

Pripadnici Kfora ispalili su suzavac kako bi rastjerali okupljene Srbe u četvrtak oko 6. sati ujutro, kada je vojni transporter krenuo da ukloni kamion iz središta srpske barikade, javlja AFP izvještač, te dodaje da povrijeđenih nije bilo.

Oko 150 Srba pokušalo je spriječiti akciju Kfora na uklanjanju barikade u Brnjaku, ali su rastjerani suzavcem.

Situacija nakon akcije Kfora je mirna, ali napeta, a Srbi se nalaze na cesti u namjeri da spriječe dalju akciju NATO snaga.

Dva konvoja sa najmanje 100 naoružanih transportera Kfora nešto ranije su se uputili prema Brnjaku, ali ih je nekoliko stotina metara prije barikada na dvije ceste prema granici zaustavilo nekoliko stotina lokalnih Srba.

NATO akcija u četvrtak ujutro uslijedila je nakon što je u srijedu propao pokušaj Kfora da ubijedi predstavnike Srba sa sjevera Kosova da uklone barikade.

Predsjednik Srbije Boris Tadić zbog novog razvoja događaja pozvao je i Kfor i Srbe na Kosovu da 'zadrže mir'.

„Zahtevam od Kfora i Eulexa da se suzdrže od upotrebe sile“, poručio je Tadić u izjavi za Tanjug, a Srbe pozvao da ne poduzimaju nasilne akcije 'po svaku cenu'.
XS
SM
MD
LG