Dostupni linkovi

Napori Irana da razvije vlastiti nuklearni program otežani



Napori Irana da razvije vlastiti nuklearni program otežani su nizom izazova vezanih uz međunarodne sankcije i unazađeni kibernetičkim napadom crva Stuxnet 2010.godine, ocjenjuje se u zaključcima dva nova izvješća Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona.

U izvješćima ISIS-a, nuklearnog 'think tanka' koji vodi bivši inspektor UN-a za oružje David Albright, kaže se kako je Iran je bio prisiljen koristiti inferiornije dijelove i slabije metale, zbog tog što su mu sankcije ograničile dostup do potrebnih materijala. Nalazi ISIS-a temelje se i na razgovorima s dužnosnicima

Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kaže se u izvješćima objavljenim u utorak, izvješćuje CNN. "Deset godina nakon početka gradnje pogona za obogaćivanja uranija u Natanzu, vjerojatnost da će Iran će izraditi nekoliko desetaka tisuća centrifuga za obogaćivanje čini se udaljenom na temelju njihove loše izvedbe", ističe se u jednom od izvješća.

"Čak i s naprednim centrifugama, Iran može biti blokiran sankcijama da izradi te napredne centrifuge u dovoljno velikom broju", dodaje ISIS.
XS
SM
MD
LG