Dostupni linkovi

Bez dogovora o nastavku rada Sabora Hrvatske



Predstavnici parlamentarnih klubova u Saboru Hrvatske nisu danas uspeli da se dogovore o tome kako će završiti poslednje zasedanje ovog saziva parlamenta koje opozicija bojkotuje.

Predsednik Sabora Luka Bebić izjavio je novinarima da su se vlast i opozicija na sednici Predsedništva saglasili da Sabor treba da donese odluku o privremenom finansiranju za prvo tromesečje iduće godine, zatim o pet tzv. evropskih zakona zajedno s Deklaracijom o evropskim vrednostima, kao i odluku o raspuštanju Sabora da bi parlamentarni izbori mogli da budu 4. decembra.

Opozicija koja od prošle sedmice bojkotuje rad parlamenta zbog ispada potpredsednika Sabora Vladimira Šeksa, protivi se, između ostalog,
da Sabor glasa o zakonu o ništavosti srpskih optužnica koji smatra
predizbornim potezom HDZ.

Premijerka Jadranka Kosor više puta je, međutim, poručila da vladajuća koalicija neće odustati od tog zakona.

Ona tvrdi da HDZ u Saboru ima većinu za donošenje zakona.

Sabor je ostao bez kvoruma pošto je opoziciona Kukuriku koalicija odbila da učestvuje u radi Sabora zbog toga što je Vladimir Šeks na prošlonedeljnoj sednici Mandatno-imunitetne komisije vređao poslanicu SDP.

Zbog toga su kvorum vladajućima odbili da daju i poslanici nekih manjih stranaka, i koalicioni partner HDZ - Samostalna demokratska srpska stranka.

Sabor treba da bude raspušten krajem oktobra.
XS
SM
MD
LG