Dostupni linkovi

Ristić: Kfor se vraća u bazu, rok pomeren za sutraPredstavnici Kfora dogovorili su se danas posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave na barikadi u selu Jagnjenica kod Zupča da se vrate u bazu i da odustanu od daljih pokušaja transporta dok se ne završi za sutra zakazana sednica skupština opština severa Kosova, javlja „Tanjug“

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić saopštio je da se sa potpukovnikom snaga Kfora Klausom Gladom dogovorio da se transport Kfora vrati u svoju bazu.

"Neće biti nikakvih akcija Kfora ni danas, ni sutra dok traje sednica. Predstavnici lokalnih vlasti žele u miru bez pritisaka da razgovaraju i na taj način pronađu rešenje", rekao je Ristić novinarima okupljenim kod barikade.

"Dogovorili smo se da se konvoj vrati u bazu i ispoštuje naš zahtev da Kfor sačeka sednicu skupštine opština severa Kosova", dodao je on.

Ristić je naveo da mu je Glad preneo da je dobio komandu da sa transpotom za snabdevanje jedinica krene ka prelazu Brnjak i da, premda tu komandu mora da izvrši, ne želi da primeni silu.

On je kazao da je Gladu preneo stav da nijedan pojedinac ne može sam da donese odluku o zahtevu Kfora za propuštanje transporta, već da to moraju da urade predstavnici naroda.

Put Zubin Potok - Kosovska Mitrovica je nakon sat vremena, koliko su trajali pregovori, deblokiran a građani su se razišli dok barikade i dalje čuva manji broj onih koji dežuraju.

Istovremeno, na prelazu Jarinje u toku su razgovori oficira Kfora iz baze iznad prelaza sa lokalnim vlastima.
XS
SM
MD
LG