Dostupni linkovi

Brejvik tvrdi: U Evropi 80 militantnih antiislamskih ćelija


Norvežanin Anders Brejvik, koji je priznao da je u napadima u julu ubio 88 ljudi, izjavio je da u Evropi postoji 80 militantnih antiislamskih ćelija koje dijele njegova uvjerenja, saopštili su danas norveški istražitelji.

Norveška policija ranije je saopštila da je Brejvik rekao da u Norveškoj postoje dvije ili tri ćelije i još "nekoliko" u Evropi, koje planiraju da, kako je objasnio, spriječe islamsku invaziju na Evropu.

"Ima ih tri u Norveškoj i 80 širom Evrope", prenio je Brejvikove riječi policijski tužilac Kristijan Hatlo i dodao da je Brejvik to izjavio neposredno poslije hapšenja 22. jula. Hatlo je dodao da policija do sada nije otkrila nijednu ćeliju.

On je rekao da policija namjerno nije odmah objavila Brejvikov iskaz o 80 ćelija, da bi se u to vrijeme izbjeglo izbijanje panike širom kontinenta. Policijski portparol Roar Hansen potvrdio je novinarima ovu brojku.

"Broj kojim raspolažem je između 60 i 80. Ali mislim da istražitelji ne vjeruju Brejviku", rekao je Hansen.

Hatlo je izjavio da je norveška policija zatražilao da vlasti 20 zemalja da obave razgovore sa 35 osoba koje nisu Norvežani u vezi sa ubistvima od 22. jula u Oslu i na ostrvu Utoja. Informativni razgovori traju sa još 15 od 35 osoba, ali niko nije osumnjičen da je bio Brejvikov saučesnik.
XS
SM
MD
LG