Dostupni linkovi

Ivanov negodovao zbog izostavljanja prijedjeva makedonski


Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov uputio je danas pismo predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu u kome izražava nezadovoljstvo zbog izostavljanja pridjeva "makedonski" u izvještaju Evropske komisije o napretku Makedonije u 2011. godini.

Ivanov je u pismu iskazao "nezadovoljstvo zbog selektivne primjene smjernica UN, sa izostavljanjem dodatka `makedonski`", javili su skopski mediji.

"Siguran sam gosipodine Barozo da vam je jasno da ova praksa duboko vrijeđa osećanja mekedonskih građana zbog načina imenovanja jezika i etničke pripadnosti koja su pitanja poštivanja osnovnih ljudskih prava i ljudskog dostojanstva", navodi Ivanov.

On je još jednom ukazao na to da ovakva praksa ne pomaže naporima koje preduzima Makedonija u iznalaženju uzajmno prihvatljivog rješenja za nametnuti spor sa Grčkom, kojim će biti deblokirane evroatlantske integracije zemlje.

Evropska komisija juče je, treći put, dala preporuku Makedoniji da dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, a u novom izveštaju konstatuje se da je vlada u Skoplju dala impuls prosecu približavanja EU, ali da ostaju primjedbe na reforme u pravosuđu, nedovoljnu slobodu medija i borbu protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG