Dostupni linkovi

Eksplozija bombe u Londonderiju



Od eksplozije bombe u kancelariji u centralnom dijelu grada Londonderija u Sjevernoj Irskoj nije bilo povrijeđenih, saopštila je danas policija. U saopštenju se navodi da su na lice mjesta poslati vojni stručnjaci za uklanjanje eksplozivnih sredstava ali da je bomba eksplodirala prije nego što su uspjeli da je deaktiviraju.

U kancelariji je smješten organizacioni komitet za mandat Londonderija kao britanskog grada kulture 2013. godine. U januaru je grupa irskih nacionalista preuzela odgovornost za drugu eksploziju bombe u istoj kancelariji. Pojedini irski nacionalisti, koji žeće da Sjeverna Irska bude dio ujedinjene Irske, protiv su toga što je Londonderi dobio titulu britanskog grada kulture 2013. godine kojom će najvjerovatnije biti privučene značajne investicije i turisti.

Tri decenije sukoba između protestantskih lojalista, koji žele da Sjeverna Irska ostane dio Britanije i republikanaca, većinom katolika, koji žele da budu dio ujedinjene Irske, podijelili su provinciju tokom perioda poznatog kao "nevolje". Mirovni sporazum iz 1998. godine otvorio je put formiranju zajedničke vlade lojalista i republikanaca. Stopa nasilja je u značajnom padu u proteklih nekoliko, ali su manje naoružane disidentske grupe još aktivne u provinciji.
XS
SM
MD
LG