Dostupni linkovi

Grčka: Preko 100.000 "nestalih" penzionera


Grčka će prestati da isplaćuje penzije za više od 100.000 penzionera, koji se nisu pojavili u službama za ponovni obračun penzije, izjavio je direktor državnog fonda za penziono osiguranje IKA Robertos Spiropulos.

Direktor Spiropulos je rekao da zbog isplate penzija "mrtvim dušama" Grčka može godišnje da gubi do 1,5 milijardi evra, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

U okviru penzione reforme Grčka je od 1. jula do 30. septembra provela "popis" penzionera IKA, kojima je predloženo da dođu u filijalu banke ili državnog fonda, kako bi potvrdili svoje postojanje.

Ranije su u ovoj prezaduženoj članici Evropske unije (EU) više puta izbijali skandali zbog "mrtvih duša", kada su rođaci preminulog penzionera mesecima primali njegovu penziju.

Rezultati penzionerskog "popisa" su, međutim, bili poražavajući - na preregistraciju se nije javilo 109.000 penzionera IKA, dok je 899.000 prošlo potrebnu proceduru.

"Ukoliko neko od penzionera nije uspeo da se u tom periodu javi, može to učiniti u bilo kojoj filijali banke i učestvovati u popisu, i tek tada će ponovo dobijati penziju", izjavio je Spiropulos atinskoj novinskoj agenciji ANA.
XS
SM
MD
LG