Dostupni linkovi

Tahiri: Dijalog se nastavlja 14. oktobra


Sledeća runda razgovora između Prištine i Beograda će se održati 14. oktobra, ali to treba da potvrdi posrednik Evropske unije u tim razgovorima Robert Kuper i to može biti jedino dijalog o tehničkim pitanjima, kazala je u subotu uveče šefica kosovske delegacije, zamenica premijera Kosova, Edita Tahiri.

Prema njoj uslovljavanje srpske strane nastavka razgovora otvaranjem politčkih tema nije ništa drugo do tendencija Srbije da promeni smer tehničkog i da isti pretvori u dijalog o političkim pitanjima.

Tahiri je za RTV 21 kazala je do prekida dijaloga došlo posto je Srbija insistirala da se prvo razgovara o političkim temama, konkretno o carinskim prelazima.

"Stav Kosova po ovom pitanju je jasan: nema političkih tema koje su crvena linija institucija Kosova uključujući i Rezoluciju Skupštine Kosova", kazala je Tahiri.

Ona je podsetila na stav SAD i EU da se ne može menjati priroda razgovora, za čiji nastavak srpska strana zahteva da se prvo razgovara o prelazima Jarinje i Brnjak, da bi se kasnije mogli nastaviti razgovori o pitanjima energije, telekomunikacija i regionalne saradnje.
XS
SM
MD
LG