Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava Dan nezavisnosti


Hrvatska danas obilježava Dan nezavisnosti, sjećajući se 8. oktobra 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ.

Tim povodom, delegacije koje je predvodio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks položile su vijence na spomenike žrtvama, poginulim vojnicima na grob bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj.

Josipović je položio vijenac i na grob narodnih heroja i na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera od 2000. do 2003. godine.

"Hrvatska je u posljednjih 20 godina kao država napravila mnogo, očuvala nezavisnost u teškom i krvavom ratu, ali je provela i brojne reforme zahvaljujući kojima je pred potpisivanjem ugovora sa EU", rekao je Josipović.

U čestitki Kosorove povodom Dana nezavisnosti ističe se da Hrvatska 20. godišnjicu proglašenja nezavisnosti obilježava kao ponosna, suverena i samostalna država, koja je postala članica NATO i završila pregovore sa EU.

Hrvatski Sabor je 8. oktobra 1991. godine na tajnoj sjednici u podrumu zgrade INA-e odlučio da Hrvatska nijedan organ SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim i da ne priznaje važećim nijedan pravni akt bilo kog organa koji nastupa u ime SFRJ. Poslanici su ocijenili da Jugoslavija, kao državna zajednica, više ne postoji i da su Srbija i JNA izvršile agresiju na Hrvatsku.

Dan ranije, 7. oktobra 1991. godine, istekao je tromjesečni moratorijum na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. juna 1991. godine. Brionskom deklaracijom od 7. jula na zahtjev Evropske zajednice da se jugoslovenska kriza rješava mirnim putem, primjena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odgođena je za tri mjeseca.
XS
SM
MD
LG