Dostupni linkovi

PSSE: Otkazivanje Prajda korak unazad


Grupa poslanika PS SE ocenila da zabrana Parade ponosa predstavlja veliki korak unazad za Srbiju u pogledu demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona.

Odluka Nacionalnog savjeta bezbjednosti da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu u nedelju zbog prijetnji ekstremističkih grupa nasiljem predstavlja veliki korak unazad za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona u Srbiji", navedeno je u pisanoj deklaraciji koju je potpisao 21 poslanik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Pozivamo srpske vlasti da preduzmu sve nužne mjere kako bi ubuduće obezbijedile poštovanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da obezbijede da kažnjeni budu oni koji prijete ili sprovode nasilje, a ne oni koji žele da koriste svoja legitimna prava", poručili su evropski parlamentarci.

Grupa poslanika je, takođe, pozvala vlasti Srbije da sprovedu sveobuhvatne mere kako bi smanjile visok nivo homofobije i transfobije u srpskom društvu, u skladu s preporukama Savjeta Evrope za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne opredeljenosti.

.
XS
SM
MD
LG