Dostupni linkovi

Veto Rusije i Kine na rezoluciju o Siriji


Za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje režim u Siriji jučer je glasalo pet članica Vijeća, no nijedna od zemalja BRICS-a. Brazil, Indija i Južnoafrička Republika suzdržale su se kao i Libanon, a Rusija i Kina glasovale su protiv rezolucije.

Nacrt teksta izradilo je nekoliko zemalja predvođeno Francuskom čiji je veleposlanik pri UN-u Gerard Araud rekao 15-članom Vijeću da ih ovaj veto neće zaustaviti i da nijedan veto ne može dati sirijskim vlastima pravo da rade što hoće.

Moskva se protivi prijetnji sankcijama Damasku jer takav konfrontirajuć pristup Europljana ide protiv mirnog rješenja krize, rekao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin i ponovio zabrinutost da bi rezolucija o Siriji mogla otvoriti vrata vojnoj intervenciji kako se ranije ove godine dogodilo s Libijom.


Tekst rezolucije o kojemu je Vijeće glasovalo razblažena je verzija prethodnih nacrta koji su sadržavali prijetnje sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda.

Iz teksta je izbačena riječ sankcija, ali to nije bilo dovoljno za Rusiju i Kinu. Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijski režim je u višemjesečnom gušenju prosvjeda ubio najmanje 2.700 civila.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice rekla je da je Washington ogorčen jer Vijeće nije uspjelo u pokušaju da se suprotstavi rastućoj prijetnji miru u regiji iako se u nacrtu rezolucije sankcije uopće ne spominju.
XS
SM
MD
LG