Dostupni linkovi

Rusija neće podržati rezoluciju o Siriji


Rusija neće podržati evropski nacrt rezolucije UN o Siriji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova, uz ocjenu da je nacrt "neprihvatljiv".
U saopštenju nije precizirano da li je Moskva spremna da uloži veto.

Zamjenik šefa diplomatije Genadij Gatilov rekao je agenciji Interfaks da je Rusija odbila nacrt rezolucije jer se njime otvara mogućnost uvođenja kaznenih mjera protiv Sirije."Ne možemo da podržimo takav tekst. To je neprihvatljivo, jer uključuje mogućnost uvođenja sankcija Siriji", rekao je Gatilov.

Savjet bezbjednosti UN, koji ima 15 članica, trebalo bi tokom dana da glasa o nacrtu rezolucije kojim se osuđuju akcije sirijskog predsjednika Bašara al Asada protiv antirežimskih demonstranata u posljednjih šest mjeseci.

Prema podacima UN, najmanje 2 700 civila ubijeno je u nemirima. Sirijske vlasti tvrde da su za nasilje odgvorne strane naoružane bande koje su, navodno, ubile 700 pripadnika sirijskih snaga bezbjednosti.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, čija zemlja je već uvela oružani embargo Siriji, izjavio je danas da će predočiti turski plan o novim sankcijama nakon što obiđe logor za sirijske izbjeglice na teritoriji Turske.
XS
SM
MD
LG