Dostupni linkovi

Bildt prijeti protjerivanjem sirijskih diplomata


Švedska će iz svoje zemlje protjerati sirijske diplomate koji zastrašuju protivnike sirijskog režima, izjavio je u utorak švedski ministar vanjskih poslova Karl Bildt.

Ako ima diplomatskog osoblja čije aktvnosti nisu u skladu s njihovim statusom diplomata, ono nije dobrodošlo u Švedskoj, izjavio je Bildt za švedski državni radio.To je nešto što možemo da učinimo i što smo već učinili, dodao je on.

Šef diplomatije je potvrdio da je Švedska već protjerala sirijske diplomate jer su zastrašivali pripadnike dijaspore koji su bili protiv režima predsjednika Bašara el-Asada.

Amnesty International (AI) osudio je u utorak činjenicu da pristalice sirijske opozicije u Evropi i Americi "sistematski nadziru i uznemiravaju zaposlenici sirijskih ambasada koji rade po nalogu režima Bašara el-Asada".

Nevladina organizacija navodi slučajeve više od 30 militanata u Kanadi, Čileu, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u "koje zastrašuju službenici u sirijskim ambasadama" u tim zemljama i "čija je rodbina u Siriji često uznemiravana, hapšena i izvrgnuta mučenju".
XS
SM
MD
LG