Dostupni linkovi

Sumnje u podatke o padu stope kriminaliteta


Istraga nakon jednog od ubistava, Budvam april 2011.
Istraga nakon jednog od ubistava, Budvam april 2011.
Iako se, svako malo u štampi i po portalima objavljuje informacije o pljački ili pokušaju pljačke, jedan dana pošte, drugi dan banke, treći dan kladionice, zvanični podaci kažu da je u Crnoj Gori stopa opšteg kriminaliteta u konstantnom opadanju.

Prema zvaničnim podacima, stopa kriminaliteta, koja obuhvata krivična djela koja uključuju nasilje prema ljudima i imovini, je u Crnoj Gori već duže vrijeme u padu.

Policija je upravo objavila statistiku za jun, jul i avgust, a jedan od podataka koji ukazuju na opadajuću stopu kriminaliteta je da je evidentiran pad od 1,5% manje registrovanih imovinskih delikata.

Pad imovinskog kriminaliteta, u odnosu na isti period prošle godine, je, što je naročito zanimljivo jer obuhvata turističku sezonu, zabilježen i na nivou primorskih opština.

Poseban značaj, naglašavaju u policiji, sa aspekta stepena društvene opasnosti, imaju krivična djela: razbojništvo – kojih je tokom ljeta registrovano 24, jedno u pokušaju, pet razbojničkih krađa i jedan slučaj iznude.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević, kaže da je stopa opšteg kriminaliteta u konstantnom opadanju.

„Tokom turističke sezone policija je u Crnoj Gori registrovala 1.772 krivična djela, što u odnosu na isti period 2010. godine predstavlja smanjenje kriminaliteta za 4,3%. Nadležnim tužiocima je podnijeto 1.511 krivičnih prijava protiv 1.498 lica zbog osnovane sumnje da su počinila 1.772 krivična djela. U oblasti krvnih i seksualnih delikata je evidentno smanjenje od 24,4%, a u strukturi najtežih krivičnih djela iz ove oblasti registrovano je pet ubistava. Počinioci dva ubistva u momentu njihovog izvršenja su bili nepoznati, da bi nakon operativnog angažovanja jedan slučaj bio riješen. Ovaj period je obilježilo i krivično djelo teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom počinjeno 16. 7. ove godine ispred noćnog kluba Municipijum S u Pljevljama, kao i krivično djelo razbojništva sa smrtnom posljedicom na Cetinju. Registrovano je 10 ubistava u pokušaju, od kojih je za sada ostao neriješen slučaj ubistva u pokušaju počinjen 19. augusta. U oblasti seksualnih delikata registrovano je osam krivičnih djela, što je identičan stanje u odnosu na isti period prošle godine“, tvrdi Nikola Janjušević.

Društveni ambijent pogoduje kriminalcima

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Vasilije Lalošević, kaže da su statistički podaci ohrabrujući, ali uz rezervu u vezi njihove vjerodostojnosti.

„Ukoliko su tačne informacije koje su iznijeli predstavnici policije o istraživanju i statističkim podacima, da je taj vid kriminaliteta u padu, to je zaista ohrabrujuće. S druge strane, društvo mora preduzeti niz koraka kako bi prije svega uradilo nešto na socijalnoj prevenciji, kako se ne bi dešavalo da se pojedini počinioci kriminaliteta ponovo pojavljuju i vaskrsavaju”, naglašava Vasilije Lalošević.

U autentičnost zvaničnih podataka nije siguran ni sociolog Srđan Vukadinović, koji kaže da tranziciona faza i ukupan društveni ambijent zapravo odgovaraju bujanju klasičnog kriminala.

Vukadinović nudi i obrazloženje koje objašnjava njegove sumnje u statistiku, koja govori o padu broja krivičnih djela koja uključuju ubistva, silovanja, ostale vrste nasilja i pljačku:

„Tranzicija je razdoblje u kome je vladavina prava nešto što je nepoznanica, a sigurno da oni pojedinci i grupe koji uživaju najviše koristi od procesa tranzicije su istovremeno i najveći protivnici vladavine prava. Oni koji su preko noći na brzinu stekli neki imetak, poziciju i položaje u hijerarhiji društvene pozicije i moći, oni se, ne javno, ali kroz te sistemske mreže, protive ostvarivanju vladavine prava i zaživljavanju jedne pravne države. Na taj način oni imaju itekako veliki uticaj na one koji daju podatke o broju kriminala, ne bi li se skrenula pažnja sa jednog takvog gorućeg problema na neke druge i baznačajnije stvari i manje opasne po njih. Očito je, ukoliko bi stopa kriminala bila veća, da bi sigurno ti koji su protivnici pravne države i koji su najveći dobitnici tranzicije bi morali biti zaštitnici mnogih pojedinca koji učestvuju u tim radnjama opšteg kriminaliteta”, zaključuje Srđan Vukadinović.
XS
SM
MD
LG