Dostupni linkovi

Kosor: Sporazumi sa Beogradom nisu dali željene rezultate


Predsjednik Vlade Hrvatske Jadranka Kosor ocijenila je da međudržavni sporazumi tužilaštava Srbije i Hrvatske nisu dali željene rezultate i dodala da su stvari od tada "krenule na gore".

"Kada je bio slučaj Tihomir Purda, srpski predsjednik Boris Tadić me je uvjeravao da će se neke stvari pokrenuti na bolje, ali su se pokrenule na gore", rekla je Kosorova za Hrvatsku radio-televiziju, komentarišući beogradske optužnice protiv hrvatskih državljana i prijedlog zakona njene vlade o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije.

Ona je dodala da bi taj zakon zaštitio nacionalne interese Hrvatske, te poručila svima koji misle da je prijedlog zakona o ništavosti optužnica iz Srbije "predizborni zakon" da glasaju protiv njega.

Kosorova je ocijenila da međudržavni sporazumi tužilaštava Hrvatske i Srbije nisu dali željen rezultat, jer je, kako je navela, zakon Srbije iz 2003. i 2010. godine proširio jurisdikciju Srbije na teritoriju Hrvatske, što ni po jednom međunarodnom pravu nije moguće.

Ona je dodala da je za optužnice iz Beograda protiv oko 40 državljana Hrvatske za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine saznala kada i hrvatski mediji, iako su te optužnice u Zagreb stigle još tokom jula.
XS
SM
MD
LG